background image

Historie

v.v. Read Swart is officieel opgericht in 1929. In het streekdorp waren vanaf 1920 verschillende voorlopers actief. Read Swart telt gemiddeld zo’n 20 voetbalteams, 280 leden en 150 vrijwilligers. Het eerste elftal speelt de laatste decennia voornamelijk in de vierde klas KNVB.

Read Swart (Fries voor Rood Zwart) staat bekend door de alertheid op ontwikkelingen. Zo zijn er speciale pupillenelftallen sinds deze door de KNVB in competitieverband voetballen (omstreeks 1970). Wij waren één van de eerste met F-pupillen (6,7 en 8-jarigen) en één van de eerste met H (kabouter-) voetbal (voor kinderen jonger dan 6 jaar). Er wordt sinds midden jaren zeventig aan zaalvoetbal gedaan en vanaf begin jaren tachtig zijn er onafgebroken dames- en meisjeselftallen.

In 2006 voltooide Read Swart een privatiseringsplan: de club nam onderhoud over van de gemeente en kon daardoor nieuwbouw plegen, het clubhuis renoveren en alle bestaande gebouwen in eigendom overnemen.

Meer informatie over Read Swart is te lezen in onze folder "Ontmoet Read Swart".

Gedenkboek 75 jaar Read Swart

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de voetbalclub is er een gedenkboek geschreven. In dit boek staat de historie van de club van de jaren voor 1929 tot en met 2004 beschreven. Dit boek staat op onze website. Klik hier om een kijkje te nemen in dit boek.